Vårat 2:a recept från "Linas Matkasse"...
Inkokt lax med romsås, timjanmorötter och potatis
1. Koka 900g potatis.
2. Lag; Koka upp 2L vatten i en vid och rymlig kastrull. Tillsätt 3msk salt, 3 krm vitpeppar, och 3 krm svartpeppar. Skiva 1 gul lök och skär av stjälkarna på 1 kruka dill. Lägg ner löken och dillstjälkarna, (spara kvistarna), i kastrullen och låt lagen koka i ca 5 min.
3. Medan lagen kokar: Skär 600g laxfilé i fyra delar, nästan rakt igenom. Filén ska hålla ihop så skär precis ner till skinnet, men inte igenom. Dra kastrullen från plattan, tillsätt 3 msk vitvinsvinäger och lägg ner fisken. Lägg på ett lock. Ställ kastrullen vid sidan om spisen och låt fisken koka in i ca 12-17 minuter beroende på fiskens tjocklek.
4. Koka upp en liten kastrull med 3 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tsk torkad timjan. Skala och skär 250g morötter i tunna slantar. Koka dem i ca 5 min. Lägg ner 150g sockerärtor den sista minuten. Häll av vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål. Ringla över lite olja.
5. Blanda 3 dl gräddfil och 75g stenbitsrom. hacka dillkvistarna och rör ner hälften av dillen i gräddfilsåsen, (resten strös över laxen), Smaka av med salt och vitpeppar.
6. Lyft försiktigt upp laxen, T ex md hjälp av en hålslev, och lägg den på ett fat. Strö över resten av dillen. Skär 1 citron i klyftor och lägg dem runt laxen.
7. Servera laxen ljummen med nykokt potatis, romsås, morötter och citronklyftor.
Lycka till!
2 comments:
Mmmm... Låter mumma... Jag älskar inkokt lax :) Hade Lina även skickat med grillmény till fredagskvällen, eller får man fixa det själv? :) Hoppas ni får en bra kväll :)
Ja, den var riktigtgod, Rekomenderar den starkt ;-)...Tyvärr dock ingen grillmeny med, så den fick vi stå för själva, men det verkade ju bli uppskattat ändå ;-)...
Post a Comment